Tekstil ve hazır giyimde üniversite ve sanayi işbirliği

Tekstil ve hazır giyimde üniversite ve sanayi işbirliği

Her ay bir üye derneğinin ev sahipliğinde Türkiye’nin farklı bölgelerinde yönetim kurullarını gerçekleştiren MHGF’nin Kasım ayındaki durağı Gaziantep oldu. Üye dernek PEN-KON’un ev sahipliğinde GSO’da gerçekleştirilen MHGF Yönetim Kurulu’nda önemli bir adım atılarak Gaziantep Üniversitesi ile üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde bir protokol imzalandı. Protokolü MHGF adına Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, Gaziantep Üniversitesi adına Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür ve PEN-KON adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Haskaya imzaladı.

MHGF Başkanı Öztürk: “Bilimi sanayiyle buluşturmalıyız”

MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, üniversitelerin hayatın vazgeçilmezi ve bilim yuvaları olduğunu kaydederek, “Bilimi sanayiyle buluşturmak gerekiyor. Ülkemizde KOBİ ve aile şirketleri önemli ölçüde katma değer oluşturuyor.  Federasyon üyesi firmalarımız ağırlıklı olarak bu yapıda ve bunların birçoğu nitelikli işgücü bulamama noktasında sıkıntı yaşıyor” diye konuştu. Öztürk, “Gaziantep’teki meslektaşlarımızın işletmelerinin kapılarını üniversiteye açmaları, öğrencilerle bir araya gelerek kendi hayat hikayeleri dahil, yaptıkları işleri anlatmaları, pratik ile teorinin bir araya gelmesini sağlamaları, stajından, bitirme tezine kadar birçok alanda ortak çalışmalar yapmaları çok önemli” diye kaydetti.

Prof. Dr. Ali Gür: “Bizden beklenen iletişim kanallarını açık tutacağız”

Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür ise Gaziantep Üniversitesi’nin gerek sanayi ile işbirliğini, gerekse toplumla bütünleşmesi açısından hem toplumsal duyarlılık projelerini, hem de üretime katkı sağlayacak insan kaynağını sahaya yansıtma açısından ortak işbirliklerini çok önemsediklerini belirterek, “Üniversiteler sadece fikir üreten değil, bu fikirlerini sanayicilere, iş alanına ve her türlü üretim yapan sektöre pazarlayan ve fikrini onlara ulaştıran bir yapı” dedi. Prof. Gür sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Biz ara insan gücünü, fikrimizi sunarız, sanayicimiz bunu alırlar ve birlikte eşgüdümle hem Türkiye’nin geleceğine, aynı zamanda şehrimizin kazancına büyük bir katkı sağlarız. Biz bu konuda üniversitemizin felsefesine uygun olarak her türlü çabayı sarfetmeye ve aynı zamanda moda ve hazır giyim tasarım noktasında bizden beklenen iletişim kanallarını sürekli açık tutacağımızı özellikle vurgulamak istiyorum.”

PEN-KON Başkanı Mehmet Haskaya: “Önemli ve önemli bir adım”

PEN-KON Başkanı Mehmet Haskaya da bu işbirliği protokolünün Gaziantep’te sektör açısından büyük ve önemli bir adım olduğunu belirtti.

Abdulkadir Konukoğlu: “Sektörün önü açık”

Sektörün duayeni Abdulkadir Konukoğlu da, MHGF Yönetim Kurulu Toplantısı’nın bir bölümüne katılarak deneyimlerini paylaştı. Sektörün Gaziantep’te ve Türkiye’de gündemindeki konulara değinen Konukoğlu, işadamlarına tavsiyelerde bulundu. Sektörün ekonomi için önemine de değinen Konukoğlu, “Türkiye’nin yüzde 20’si tekstilden para yiyor. İhracatta da katma değerde bir numarayız. Bu yüzden tekstilin önünü açık görüyorum” diye konuştu. 

Devamı..
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu yeni yönetim kurulunu belirledi

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu yeni yönetim kurulunu belirledi

Türkiye’de tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabı sektöründe 23 sektörel ve bölgesel derneği temsil eden ve alanında tek çatı kuruluşu olan MHGF’nin 4. Olağan Genel Kurulu 3 Haziran 2015 tarihinde İstanbul’da Adile Sultan Kasrı’nda gerçekleştirildi. Delegelerin yanı sıra resmi kurum temsilcileri ve MHGF’nin çözüm ortaklarının da katıldığı Genel Kurul’da Hüseyin Öztürk önümüzdeki üç yıl için daha seçilerek güven tazeledi.

Önceki dönem başkanları ve yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere, bugüne kadar görev alanlara, çözüm ortaklarına teşekkür ederek konuşmasına başlayan Öztürk, Türkiye’nin Mayıs 2015 sonu itibariyle ihracat rakamlarının sevindirici olmadığını belirterek geçtiğimiz yılın Ocak-Mayıs dönemine göre ciddi bir düşüş kaydedildiğine dikkat çekti. Emek yoğun bir sektör olduğu için sürekli fiyat baskısı altında bulunduklarını kaydeden Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnovasyonu, modayı, tasarımı, Ar-Ge’yi artırmak zorundayız. Bunun için ülkemizden çıkan markaları ciddi anlamda destekleyeceğiz ve mümkün olduğunca sektörel kümelenmeleri artırıp bunu tasnif edeceğiz. Kamuda  sektörlerle ilgili yapılan çalışmalarda mutlaka biz de taraf olacağız. Bizim adımıza yetkili olup, sorumluluk almayanlara bu yetkiyi mümkün olduğunca vermeyeceğiz, verdiğimiz yetkiyi de mutlaka sorumluluk altına aldıracağız. Yönetim kurulumuzdaki birçok arkadaşımız bölgelerindeki oda ve birliklerde de görev yapmaktadır. Önümüzdeki dönemde üst çatı kuruluşları ile önemli ölçüde işbirliklerimiz olacak.  Başta belediyeler olmak üzere yerel yönetimlerle  işbirliğimizi artıracağız. İhracattaki bu gerilemeyi birlikte aşacağız. Birlikte hareket etme kültürünü geliştirmek zorundayız. Derneklerimiz olarak “Biz” olduk ve birçok şeyi başardık. Bu başarı sorumluluk  duygumuzu daha da artırdı. Bu ülke ve bu sektör bizim. Üretmeye ve birlikte bu sorumluluğu taşımaya devam edeceğiz.”

MHGF 2. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Örün ise Hüseyin Öztürk başkanlığındaki 3. Dönem Yönetim Kurulununun çok önemli görevler yaptığını ve başarılara imza attığını belirterek, “Görev zor ama yeni dönemde de başarıyla yerine getireceğine inanıyorum” diye konuştu.

MHGF’nin finansta çözüm ortaklarından Halkbank’ın KOBİ Krediler Dairesi Başkanı Ünsal Uysal ise, her zaman üretenin yanında olduklarını belirterek yeni yönetim kuruluna başarılar diledi.

TÜYAP Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinin güçlenmesinin, ülkelerin gelişmişlik ölçeğinde, demokrasilerinin olgunlaşmasında önemli bir kavram olduğuna dikkat çekerek, “Bugün bunun güzel bir örneğini yaşadığımızı düşünüyorum. 23 derneğin bir araya gelip, güçlerini birleştirmesi ve 7 bin 500 üyenin ortak sesi haline gelmesi gerçekten çok önemli” diye kaydetti. 

MHGF Yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

  • Hüseyin Öztürk ÇSD (Başkan)
  • Mukadder Özden EGSD (Başkan Yardımcısı)
  • Osman Ege KYSD (Başkan Yardımcısı)
  • Bahri Özdinç TİGSAD (Başkan Yardımcısı)
  • Mukaddes Başkaya DETGİS (Başkan Yardımcısı)
  • Metin Çetinkaya İNSAD (Başkan Yardımcısı)
  • Mustafa Balkuv TRİSAD (Sayman)
  • Ragıp Aras AGSD
  • Mehmet Haskaya ADGSD
  • Osman Sait Günteki KYSD (Genel Sekreter)
  • Şevket Cihan EGE AYSAD
  • Müin Altın İNDER
  • Prof. Dr. Esin Sarıoğl TEMKA

 

Devamı..
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu GSO'da toplandı

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu GSO'da toplandı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, tekstil ve konfeksiyon sektörünün ekonomide büyük paya sahip olduğunu belirterek, ‘’Türkiye’nin şu ana kadar ihracatında en fazla liderlik eden, gecesi gündüzü olmadan çalışan ve kadın çalışanlara en fazla işveren bu sektörü hiçbir zaman hor göremeyiz, hiçbir zaman ‘sektörü artık bırakalım’ diyemeyiz’’ dedi.

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (TMHGF) Yönetim Kurulu Toplantısı, Gaziantep Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON), Gaziantep Nakış Sanayicileri Derneği (GANDER) ve Gaziantep Fason Terziler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (GFT-DER) ev sahipliğinde GSO toplantı salonunda yapıldı.

Yönetim Kurulu’nun ardından gerçekleştirilen toplantıda konuşan Konukoğlu, Gaziantep’in tekstil ve penye üretiminde önemli üretim merkezleri arasında yer aldığını ve tekstil sektörün geçen yılki ihracatının 950 milyon dolar, konfeksiyon ihracatının ise 98 milyon dolar olduğunu söyledi.

Tekstil ve konfeksiyon sektörünün, Türkiye ekonomisinde üretimde, ihracatta, istihdamda büyük pay aldığına işaret eden Konukoğlu, ‘‘Bu ülkede ihracat hamlesi konfeksiyon ile başlamıştır. Türkiye’nin şu ana kadar ihracatında en fazla liderlik eden, gecesi gündüzü olmadan çalışan ve kadın çalışanlara en fazla işveren bu sektörü hiçbir zaman hor göremeyiz, hiçbir zaman ‘sektörü artık bırakalım’ diyemeyiz’’ şeklinde konuştu.

Sektörün öneminin farkında olduklarını dile getiren Adil Konukoğlu, GSO olarak her zaman üstlerine düşen göreve ve işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

Gaziantep sanayisinin tarihinden bahseden Konukoğlu, özel sektör eliyle büyüyen şehirlerinde devletin kurduğu bir tesis bulunmadığının altını çizerek, ‘‘Atalarımızdan gelen çalışma hırsımız var. Girişimcilik genlerimizde var’’ dedi.

Konukoğlu, kentin sanayisinin gelişimini ‘’kartopu’’na benzeterek, şunları söyledi:

‘’Biz şu anda o durumdayız. Hacim olarak belli noktaya geldik, artık bizim her dönüşümüz mevcudun üzerine en az yüzde 15-20 ilave olarak devam ediyoruz. Antep’imizin bütün sırrı burada. Ayrıca, büyüğü küçüğü şehrini kolay kolay bırakmaz. Şükretmesini de biliyoruz.’’

2023 Hedeflerini Yakalayabilmek İçin Tekstil Sektörü Önemli

Gaziantep’in 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğine, bu yıl on aydaki ihracatının 5,3 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken GSO Başkanı Konukoğlu, sektör çeşitliliğine önem verdiklerini, sadece demir çelik, maden, alkollü içeceklerin üretimi olmadığına vurgu yaptı.

5 organize sanayi bölgesi bulunan Gaziantep’te, Havaalanı Organize Sanayi Bölgesi ile Gaziantep ve Kilis arasında ortaklaşa Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Konukoğlu, sanayicinin önünü açmak için projeler hayata geçirdiklerini, Dörtyol-Hassa Tünel Projesi ile bölge sanayicisinin limanlara ulaşımının en az 80 kilometre kısalacağına dikkati çekti.

Gaziantep olarak 2023 yılı hedefleri arasında30 milyar dolarlık ihracat yapma ve 350 bin kişiye istihdam sağlama bulunduğunu anımsatan Konukoğlu, ‘’Bu hedefe ulaşmak için arkadaşlarımızla birlikte var gücümüzle çalışıyoruz. İnşallah şehir olarak ve Türkiye olarak çok güzel şeyleri gerçekleştiririz. Biz 2023 hedeflerine inanıyoruz. Bu hedeflere de elbirliği ile yürüyeceğiz’’ diye konuştu.

Konukoğlu, Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alma hedefini yakalayabilmesi için kadınların işgücüne daha fazla katılması gerektiğini, bunun için de en fazla kadın istihdam eden tekstil ve hazır giyim sektörünün çok önemli olduğunu kaydetti.

Antepliler İşi Aşk İle Yapıyor

TMHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk de konuşmasında, GSO’da kendilerini ağırladıkları için teşekkür ederek, ‘’Antep ile ilgili saatlerce, günlerce konuşulsa yetersiz kalır. Çünkü Antep, Türkiye’ye önemli katkı sağlayan, marka şehirlerden birisidir. Antepliler, yaptıkları işi aşk ile yapıyorlar. Her yönüyle bizlere örnektir’’ dedi.

Federasyonun, bölgesel ve sektörel derneklerin bir araya gelmesiyle 2007 yılında kurulduğunu hatırlatan Öztürk, 24 dernek altında 6 bin 800 üyeleri bulunduğunu bildirdi. Öztürk, ‘’50 milyar dolar işlem hacmi olan tekstil, hazır giyim, moda, ayakkabı, deri, derin konfeksiyon gibi sektörleri içeren bir üst çatı kuruluşuz. Her ay bir ilimizde yönetim kurulunu yapıyoruz’’ dedi. Hüseyin Öztürk, Antep’in tekstil ve hazır giyim ihracatında da dünya pazarlarında önemli paya sahip olmasını istediklerini sözlerine ekledi. Toplantıda, PENKON Başkanı Mehmet Haskaya, GANDER Başkanı Mehmet Sait Türköz ve GFT-DER Başkanı Mehmet Karakaş da hazır bulundu.

Devamı..