MHGF 7. Olağan Genel Kurulu yapıldı: Hüseyin Öztürk güven tazeledi

MHGF 7. Olağan Genel Kurulu yapıldı: Hüseyin Öztürk güven tazeledi

Ülkemizin üretimde, istihdamda, ihracatta öncü sektörünün çatı kuruluşu Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) 7. Olağan Kurulunu İstanbul’da gerçekleştirdi. Türkiye genelinden üye derneklerin başkanları ve temsilcilerinin katıldığı genel kurulda Hüseyin Öztürk, oy birliğiyle yeniden seçilerek güven tazeledi. 

YENİ DÖNEMİN YOL HARİTASI

Yeni dönemin yol haritası hakkında konuşan Hüseyin Öztürk, “Türkiye, tekstil ve hazır giyimde uzun yıllardır dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçılarından biri ve yıllar içinde gerek kalite gerekse tecrübe konusunda çok önemli bir noktaya geldi. Ancak dünyada pandemi sonrası dengeler yerinden oynadı ve uluslararası ticaret anlayışı değişti. MHGF olarak dünya tekstil ve hazır giyim ticaretinden daha fazla pay almak için bu değişime karşı yeni bir yaklaşım ortaya koymak gerektiğini düşünüyoruz. Yeni dönemin başlıklarını; niş üretim, niş ürünler, niş pazarlama olarak belirledik. Bu yönde çalışmalarımıza ağırlık vererek, yeniden organize olacağız” dedi. 

MHGF 7. Genel Kurulu sonrası yapılan görev dağılımında Başkan Hüseyin Öztürk ile birlikte çalışacak ekip de belli oldu. Hayati Ertuğrul, Osman Ege, Hayati Akbaba ve Mehmet Kurt’un başkan yardımcılığını üstlendiği yeni MHGF Yönetim Kurulunda, Zafer Özbilge, Okay Şimşek, Turan Aksoy, Anıl Hakcı, Mehmet Kondur, İzzet Savaş, Servet Babataşı, Erdoğan Kulu, Mukaddes Başkaya ve Ufuk Muslu da yer aldı. 

Devamı..
Fethiye Kayaköy’de moda tarih ile buluştu: Işıklı Şehir Telmessos Fethiye defilesine yoğun ilgi

Fethiye Kayaköy’de moda tarih ile buluştu: Işıklı Şehir Telmessos Fethiye defilesine yoğun ilgi

Kayaköy’ün kadim tarihiyle harmanlanan “Işıklı Şehir Telmessos Fethiye” defilesi Türkiye’nin dört bir yanından iş dünyasının ve Fethiye’nin kanaat önderlerinin katılımıyla 3 bin yıllık uygarlık tarihine sahip Kayaköy’ün büyüleyici atmosferinde sahnelendi.

Büyük ilgi gördü

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (MHGF), İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Moda Tasarımı Bölümü iş birliğiyle, Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED) ve Likya İş İnsanları Derneği’nin (LİİDER) ev sahipliğinde gerçekleştirilen defile yoğun ilgi gördü. Etkinliğe Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş ile birlikte MHGF Başknı Hüseyin Öztürk, GESİFED Hakan Urhan, Likya İş İnsanları Derneği Başkanı Volkan Büber, İstanbul Aydın Üniversitesi Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Nihal Bolkol, Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu ile Türk İş Dünyası Konfederasyonu(TÜRKONFED), MHGF, BASİFED ve GESİFED üyesi federasyon ve derneklerin başkanları ile yönetim kurulu üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Defile sanayi-üniversite işbirliğinin yanı sıra Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) çatısı altındaki sektörel ve bölgesel federasyonlarla,  farklı STK’lar arasında, kamu ve yerel yönetimlerle işbirliğiyle gerçekleşti ve bu anlamda örnek teşkil eden bir proje niteliği taşıyor.

Öztürk: “Kadim şehirlerde farkındalık yaratıyoruz”

Defilenin açılışında konuşan MHGF Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED YÖnetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Öztürk, 9. Kez gerçekleştirdikleri defile ile Anadolu’nun kadim kentlerini moda ile buluşturduklarını ve o bölgelerin tanıtımına katkı sağladıklarını söyledi. TÜRKONFED bünyesindeki sektörel ve bölgesel fedarasyonun birlikte gerçekleştirdiği ilk proje olduğunu belirten Öztürk, “Kamu ve özel sektör ile üniversite işbirliğinde güzel bir projeyi 2013 yılından bu yana hayata geçiriyoruz. Kadim kentleri Üniversitelerimizle birlikte inceleyerek bir tema oluşturuyoruz. Sonrasında tema kumaşa, kumaş giysiye sonrasında kostüme dönüşerek öğrencilerimiz sunumu ile defile ortaya çıkıyor. Bu proje ile sivil toplum kuruluşu olarak bölgeye değer katmak, var olan değerleri ortaya çıkarmak, birlikte hareket ederek farkındalık yaratma misyonlarını yerine getiriyoruz” dedi. 

Urhan: “Amatör ruhla profesyonel çalışma”

GESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Urhan ise bu defilenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, kadim kentlere farkındalığın artırılması açısından defilenin çok önemli işlevi olduğunu söyledi. Öğrencilerin podyumda boy gösterdiği amatör ruhla hazırladığımız profesyonel bir çalışma olduğuna belirten Urhan, GESİDEF olarak bu tip çalışmalara her zaman destek vereceklerini söyledi. 

Federasyonlara teşekkür 

Likya İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Büber ise TÜRKONFED bünyesindeki 2 değerli fedarasyonun Kayaköy’de bu etkinliğin gerçekleştirilmesi için kendilerine verdikleri ev sahipliği görevinden dolayı teşekkür etti. Büber, yeni bir dernek olduklarını, bölgelerinin ekonomi başta olmak üzere her alanda gelişmeleri için bu tip projelerin her zaman içinde olmak istediklerini kaydetti. 

Tanıtıma katkı

Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş da Kayaköy’ün tanıtımına önemli katkı sağlayacak bu projeyi hayata geçiren tüm kurumlara teşekkür etti. İstanbul Aydın Üniversitesi Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Nihal Bolkol ise öğrencileri ile birlikte defilenin hayata geçirilmesi için yoğun bir emek harcadıklarına dikkat çekerek, MHGF ile 9. Kez gerçekleştirdikleri defile ile kadim kentleri tanıtarak, bölgenin kültürüne de katkı sağladıklarını söyledi. 

Açılış konuşmalarının ardından Kayaköy manzarası eşliğinde defile yapıldı. İzleyenlerin ayakta alkışladığı defile sonrasında emeği geçen kişi ve kuruluşlara teşekkür plaketleri takdim edildi.

Devamı..
Dara Antik Kenti'nde "Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin" defilesi büyüledi

Dara Antik Kenti'nde "Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin" defilesi büyüledi

ı
ı

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’nun (MHGF) 2013 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliğiyle başlattığı ve bugüne kadar Adıyaman’da “Güneş Nemrut’tan Doğar”, Şanlıurfa’da “Başlangıcın Sırrı Göbeklitepe, İstanbul’da “Topkapı 1453”, Gaziantep’te “Zeugma”, Kars Kalesi’nde ve Kars Ani Harebeleri’nde “22 Medeniyetin Kapısı Kars, Sözcüsü Ani” başlıklı Tarihi Defileler projesinin sonuncusu Mardin’de gerçekleştirildi. Mardin Tekstil Sanayicileri Derneği (MTSD) ev sahipliğinde sergilenen "Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin" başlıklı defile Dara Antik Kenti’nin büyüleyici atmosferinde izleyicilerle buluştu. 

MHGF’nin Türkiye genelinden yönetim kurulu üyeleri, üye derneklerinin başkanları ile MTSD üyeleri yanı sıra Mardin’de sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, sektör temsilcileri ve vatandaşların da izlediği defilede aralarında Özge Ulusoy'un da bulunduğu mankenlerin yanı sıra giysileri tasarlayan öğrenciler, kentte yaşayan uygarlıkların motiflerinin işlendiği kıyafetleri izleyicilerin beğenisine sundu. Toplam 30 kıyafetin sergilendiği defile, katılımcılardan ilgi gördü.

MHGF Bşk. Öztürk: “Üniversite – sanayi işbirliğinin somut örneği”

MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, yaptığı konuşmada, sadece bir defile sahnelenmediğini, özellikle gençleri yaşamış uygarlıklara götürdüklerini söyledi.

Bu kapsamda yoğun emek verilen defilenin kendilerini çok heyecanlandığını aktaran Öztürk, "Dünün yaşanmışlıklarını bugünün gençleriyle buluşturma ve yarına taşımayla ilgili ciddi bir çalışma hayata geçirildi. Aynı zamanda burada üniversite-sanayi iş birliğinin somut örneği de oldu. MHGF olarak bir taraftan aş için koşarken bir taraftan kardeşliği, bütünleşmeyi, değerleri 'nasıl koruruz, nasıl pekiştiririzi' ortaya koyuyoruz. Bu, bizler için çok anlamlı" dedi. Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aslında burada yaptığımız bir etkinlik defilenin ötesinde çok farklı boyutları olan bir organizasyon. Burada hocalarımızın, sevgili öğrencilerimizin bilgisi, emeği var. Sivil toplum kuruluşlarının, sanayicinin desteği, katkısı var. Tarih var, kültür var, sanat var, sanayi, turizm var. Üniversite – sanayi işbirliğinin en somut örneği var.”

MTSD Bşk. Azun: “Mardin hızlı ve iddialı ilerliyor”

MTSD Başkanı Ahmet Azun da medeniyetlere ev sahipliği yapmış Mardin'de defileye ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktararak, "Mardin, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış kadim tarihi, içi içe barış ve huzur içinde yaşayan birçok kültürün merkezi olarak giderek yıldızı parlayan bir kentimiz. Öte yandan son yıllarda yaptığı atılımla tekstil ve hazır giyimde de önemli bir üretim merkezi olma yolunda hızlı ve iddialı bir şekilde ilerliyor. MTSD olarak hem kentimizin kadim tarihi ve kültürüne, hem de sektörel gücümüze dikkat çeken “Taşla Dokunmuş, Sevgiyle Yoğrulmuş Mardin” koleksiyonuna destek ve paydaş olmaktan onur duyuyoruz" diye konuştu.

AÜ Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Nihal Bolkol da, “Proje kapsamında öğrencilerimize çok boyutlu ve disiplinler arası eğitim verilmektedir. İzleyiciler ile buluşan bu proje, kültürel zenginliğimizi tanıtmak adına önemli bir işleve sahiptir” diyerek MHGF ve MTSD’ye teşekkür etti. 

Konuşmaların ardından defilede emeği geçenlere plaket verildi.

Devamı..
Moda ve hazır giyim sektörü temsilcileri Diyarbakır'da bir araya geldi

Moda ve hazır giyim sektörü temsilcileri Diyarbakır'da bir araya geldi

Tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanlarında Türkiye genelinde 31 sektörel ve bölgesel derneği ve 10 bine yakın firmayı temsil eden MHGF, 15. Sektörel İletişim Toplantısı’nı son yıllarda tekstil ve hazır giyimde büyük bir atılım gerçekleştiren Diyarbakır’da gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi’nin duayen ekonomi yazarlarından, araştırmacı Dr. Rüştü Bozkurt’un yaptığı “6. Bölgede Tekstil ve Hazır Giyim Yatırımı” başlıklı toplantının konuşmacıları MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ve Lufian Yönetim Kurulu Başkanı M. Emin Gümüştepe konuya kendi uzmanlık alanlarından bakarak bir perspektif sundu. <o :p></o>

Türkiye’nin dört bir yanından MHGF üyesi derneklerin başkanları ve MHGF Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ve sektör mensuplarının da katıldığı toplantının açılışında konuşan MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, Doğunun geçmişte batıya göç ederken iş ve aş için gittiğini belirterek, “Biz batıya diyoruz ki gelin ülkenizi, bölgenizi, coğrafyanızı tanıyın. Tanışmak için gelin. En önemlisi tanış olmak, dokunmak, dost olmak için gelin. Dokunacağız, bilgimizi karşılıksız aktaracağız ve iletişimimizi güçlü kılacağız. Kafamızda ikinci bir muhasebe olmayacak. Bu ne düşünüyor, ne yapar, ben ne alırım, demeyeceğiz. Biz ne veririz, diyeceğiz. Biz onun için derviş gibi adım adım Anadolu'yu dolaşıyoruz" dedi. <o :p></o>

<o :p> </o>

Bölgelerarası bilgi paylaşımı ve işbirliğine vurgu<o :p></o>

Kente gelme amaçlarının sanayiye katkı sağlamak olduğunu aktaran Öztürk, "Değerli dostlarımızın bilgisini, birikimini buraya getirmek ve işbirliğini sağlamak istiyoruz. Biz çıkar odaklı değil, fayda odaklı olmalıyız. Ülkemizde her yapılan iş, faydalı, insana dokunan iş bizim için çok kıymetlidir." ifadelerini kullandı.<o :p></o>

“Bölgeye özgün yeni teşvik sistemi çıkmalı”<o :p></o>

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da bölgeye özgün yeni teşvik sistemlerinin çıkması gerektiğini savunarak, Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB'de yürütülen çalışmaları aktardı.<o :p></o>

Kaya, "Tekstil İhtisas OSB son dönemlerin yıldız OSB'si. Fabrikalarımızın tamamına yakını önümüzdeki yıl bitmiş olacak. Bu arada da mevcut yerin 2 katı büyüklüğünde bir ilave organize sanayi bölgesi çalışmasını da başlattık" dedi.<o :p></o>

<o :p> </o>

“Hedef 1 milyar dolar”<o :p></o>

GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dalkıran ise Tekstil İhtisas OSB'de 30'un üzerinde firmanın üretime başladığını bildirerek, bunun binlerce insan için aş ve iş demek olduğunu anlattı.<o :p></o>

Diyarbakır'dan bu yılın ilk 7 ayında geçen yıla göre yüzde 40'lık bir ihracat artışı olduğunu kaydeden Dalkıran, "Önümüzdeki yıllarda Bursa, Denizli, İzmir ve Gaziantep'te olduğu gibi Diyarbakır'da da ihracatta 1 milyar doların üstü hedefini koyduk." ifadesini kullandı.<o :p></o>

<o :p> </o>

Daha sonra moderatörlüğünü Dünya Gazetesi’nin duayen ekonomi yazarlarından Dr. Rüştü Bozkurt'un yaptığı panel gerçekleştirildi. Panelde 6. Bölge yatırımlarında STK’ların önemi, Diyarbakır özelinde son yıllarda yaşanan atılımın hikayesi, teşvik ve destekler ile bölgeye yatırım yapmış sanayicilerin deneyimleri konuşuldu. <o :p></o>

Devamı..