Türkiye genelinde 25 sektörel ve bölgesel derneği temsil eden ve alanında tek çatı organizasyonu olan MHGF, hükümet tarafından Doğu ve Güneydoğu’da 5 Bölgede belirlenen 23 Cazibe Merkezi kente yönelik tanıtım toplantıları programını başlattı. Hazır giyim yatırımcısını bölgeye çekmeyi amaçlayan program kapsamında ilk buluşma; Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) işbirliği, Iğdır Valiliği, Iğdır Belediye Başkanlığı, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası ile Iğdır Üniversitesi’nin katkılarıyla 18 – 21 Mayıs 2017 tarihleri arasında “Iğdır Tekstil-Hazır Giyimde Yatırım Fırsatları ve Tanıtım Günleri” adıyla ilkini gerçekleştirdi. Proje, her kalkınma ajansı bölgesinde en az bir kentte olacak şekilde sürecek.
Çözüm ortağımız, İstanbul Aydın Üniversite’nin Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Bölümü ile ortak gerçekleştirdiğimiz projemizle Anadolu’daki bir kadim kentimizin, kamu kurumlarını, ticaret ve sanayi odalarını, esnaf odalarını, sivil toplum kuruluşlarını, esnafını ve tüm halkı “Ben de katıldım, ben de varım!” anlayışını ortaya koyan her kesimi harekete geçirecek projeler başlattık.
Bu çalışmaların ilkini 2013 yılında Adıyaman’da Nemrut Dağı’nda “Güneş Nemrut’tan Doğar Defilesi” ile yaptık. Ardından Şanlıurfa, Harran’da ‘Başlangıcın Sırrı Göbeklitepe Defilesi” ile Gaziantep’te “İstanbul 1453 Kapalıçarşı Defilesi”ni gerçekleştirdik. Bu konsepte yaptığımız çalışmaların dördüncü durağı ise Kars oldu. Anadolu’nun bilinen 9 bin 500 yıllık tarihe sahip önemli kadim kentlerinden biri olan Kars’ta diğerlerinden faklı olarak daha yoğun ve kapsamlı bir program gerçekleştirdik. Bu zincirin son halkası ise Gaziantep oldu. “Bakışın Tarih Söyler, Özlemin İnsanlığa: Zeugma” Başlıklı defile Gaziantep’te MHGF’nin katkıları ve üye derneğimiz PENKON’un organizasyonu ile gerçekleştirilen PENTEX Fuarı’nda ilk kez podyuma çıktı. Koleksiyon izleyenlerin ve basının büyük ilgisini çekti.
Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu 30 milyar dolarlık tekstil ve hazır giyim üretimde ihracatının yapıldığı ülkemizde, 2023 e doğru 150 miyarlık hedefine ulaşmak için sektörün sorunlarına yönelik somut çalışmalar yaparak, çözümler üretmektedir. Temel hedefi sektörün daha kazançlı sürdürülebilir bir geleceğe yönlendirmesi olan Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, ülkemizin markalaşmaya giden en önemli yollardan birinin tasarım ve tasarımcı altyapısının olduğu bilinciyle hareket etmektedir. Bu doğrultuda yapmış olduğumuz toplantılar ve sektörel iş günleri çalışmaları sekötüre ilham olmuştur. Federasyonumuz, Denizli Tekstil ve Giyim sanayicileri derneğinin yaptığı çalışmalar sonucu, Türkiye'de bir ilk olan "Ev ve Plaj Giyimi" yarışmasını organize ederek, niş sektörlere dikkat çekilmiş ve bu alanda farkındalık yaratmıştır. Bu yarışma neticesinde federasyonumuzun organize ettiği önemli fuarlardan biri olan İstanbul'da IFEXPO ya katılan firmalarımız için önemli bir altyapı sağlamıştır. Türkiye genelinde Ev Giyimi ve Plaj Giyimi konsepti yaygınlaşmış ve markalar bu doğrultuda kolleksiyonlarını genişletmişlerdir.
Anadolu'nun 4000 yıllık tekstil geleneğini geleceğe taşıyacak önemli ayaklardan biri olan teknik tekstiller konusunda Üniversiteler ve Uluslararası kurum ve kuruluşlarla temaslarda bulunduk. Almanya Teknik Tekstiller fuarı için oluşturmuş olduğumuz Sanayici ve Akademisyen heyeti ile önemli bir farkındalık yarattık. Bu konuya ilişkin yapmış olduğumuz etkinliklerde sektörde gündem yaratmayı başardık. Bunun sonucunda firmalarımız teknik tekstillerin farklı alanlarında ARGE çalışmalarına ve yatırımlarına ağırlık verdiler.
Sektörümüzün tasarım, marka, ARGE ve teknik tekstillere yoğunlaşması ile daha nitelikli üretim ve istihdam yapıldığını görmekteyiz. Bu çalışmalarla pazarını sadece gelişmiş olan ülkeler değil, gelişmekte olan ülkelere öncü tasarımlarını ve yüksek teknoloji ürünlerini götürerek Pazar alanını geliştirmek öncelikli hedefimizdir. Bu alanda adımızı uluslararası platformlarda duyurmak ve yatırımcılarımızın dikkatini çekmek amacıyla önemli bir çalışmaya adım attık. İnterdisipliner yapıya örnek teşkil edecek Sanayi, Üniversite, Kamu Kurumları, Odalar ve Birlikler, Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşlarının birlikte yapacağı işbirliği sonucu Tekstil sektörünün metamorfozu hızlanacaktır. Bu amaçla Bilim Adamı ve Tasarımcının yapacağı ortak çalışma sonucu, Ulusal çapta bir yarışma organizasyonu gerçekleştireceğiz. Akıllı Tekstiller, Akıllı Giysiler, Jeotekstiller, Medikal Tekstiller, İnşaat tekstilleri gibi konuları içerecek olan yarışmada, bilim adamının ARGE projesini, tasarımcının ete kemiğe büründürmesi ile teatral bir sunum halinde sektörün dikkatini çekerek, ilham almasını ve geleceği hayal etmesini hedefliyoruz. Bu yapılacak çalışma sonucunda ülkemizin her köşesinde bu alanda hareketlilik oluşturacağımıza ve tekstilin 1. Ligine terfi ederek, sadece batı avrupa pazarına bağlı kalmadan, dünyanın her yerine ürün ve teknoloji satabileceğimizden eminiz. Tekstil sektörünün ve bu alanda istihdam edilen yüzbinlerce kişi adına bu projeye sahip çıkın , destek olun!