Gaziantepli hazır giyimcilere ihracat çağrısı
MHGF’nin 2012 yılında başlattığı sektörel iletişim toplantılarının yenisi üye derneği PENKON ev sahipliğinde Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) gerçekleştirildi. Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak, MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, PENKON Başkanı Reis Reisoğlu, İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) Genel Müdürü Kasım Akdeniz ile MHGF’nin Türkiye genelinden üye derneklerinin başkanları, MHGF Yönetim Kurulu üyeleri ve kentteki sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda ihracat için seferberlik çağrısı yapıldı.
ÖZTÜRK: “BÖLGESEL İHRACATI GELİŞTİRMELİYİZ”
MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk toplantının açılışında yaptığı konuşmaya İGE Genel Müdürü Kasım Akdeniz’e kuruluşu sonrası ilk olarak MHGF Sektörel İletişim Toplantısı’na konuşmacı olarak katıldığı için teşekkür etti. İstihdam edilecek kişi başı bin dolar gibi bir yatırımla hazır giyim sektörünün benzersiz olduğuna dikkat çeken Öztürk, bir milyar dolar bir yatırımlar bir milyon kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Tasarım ve Ar-Ge’nin büyük şehirlerde, standart üretimin ise Anadolu’da olması gerektiğini her platformda dile getirdiklerini belirten MHGF Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin tekstil, hazır giyim, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanlarında toplam 35 milyar dolar ihracatı var. Bu ihracatın tamamen yerli ve milli olduğunu vurgulamak istiyorum. Anadolu’da özellikle 6. Bölge’de sektörün genişlemesinde asla bölgesel fiyatlama yapmamamız gerekiyor. Kalkınma bölgelerinde teşvikler üreticiye, girişimciye veriliyor. Bunu müşteriye kaptırmamız gerekiyor. Bir diğer konu da büyük şehirlerde organize olmuş ihracat potansiyelini buraya taşımak yerine buradan yeni ihracatçılar çıkarmalı, bölgesel ihracatı geliştirmeli, artı olarak Türkiye ihracatına kazandırmalıyız. Bugün burada İGE ile yaptığımız toplantıda ihracatçının finansmana erişimi konusunu ele alacağız.”
MHGF Başkanı Öztürk, yeni dönemde bölgelerin kendi içinde iletişimini artırmak ve birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan partner şehirler olması için bölge koordinatörlüklerini hayata geçirdiklerini belirterek bu çerçevede Ege Bölge Koordinatörlüğü ile Doğu ve Güneydoğu Bölge Koordinatörlüklerini kurduklarını da ifade etti.
REİSOĞLU: “İHRACATTA İSTENİLEN NOKTAYA GELEMEDİK”
PENKON Başkanı ve MHGF Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatör Başkanı Reis Reisoğlu ise Gaziantep’in sektörün lokomotif illerinden biri olması, işgücü ve öz sermayesi ve sektörel birikimine rağmen ihracatta istenilen noktaya gelemediğine işaret ederek, “Kentimiz girişimci ruhu, ticaret ve sanayideki öncülüğü ile gerek bölgesinde gerekse gerekse ülke genelindeki dikkat çeken bir merkez. Tüm sektörlerin toplamı olarak bakarsak bugün 10.1 milyar dolarla Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan il sıralamasında 5. konumda” dedi.
Gaziantep ile birlikte Diyarbakır, Cizre, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman toplamında geçen yıl sadece 274 milyon dolarlık bir konfeksiyon ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyen Reisoğlu, “Üretim gücümüz, yüzde 100 kendi öz sermayemiz, sektörel bilgi birikimiz, genç işgücümüz ve tekstil sektöründe lider bir bölge olmamıza rağmen hazır giyim ihracatında istediğimiz noktaya gelemedik” diye konuştu.
VALİ GÜL: “UYGUN FİZİKİ KOŞULLAR SAĞLANMALI”
Gaziantep Valisi Davut Gül ise, kentte üretilen hazır giyim ürünlerinin kalitesinde hiçbir sıkıntı olmadığını söyleyerek, “Markalaşma Gaziantep ve Türkiye’ye önemli katkılar sunacaktır. Bunun için de sektörün sürdürülebilirliği ve uygun fiziki koşulların sağlanması gerekiyor” dedi.
TOPRAK: “BUSEM’DE SEKTÖRE TAHSİS YAPILDI”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak da “BUSEM bölgesinde sekiz sektörümüze yer tahsisi yapıldı. Trikotajcılarla, penyecilerle alakalı çalışmalarımız da son aşamaya geldi. Mavikent bölgesinde triko ve penye işi ile uğraşan esnafımızın, üreticilerimizin daha iyi fiziki koşullarda çalışmasını sağlayacak 165 bin metrekarelik yerimizin tahsis işlemi hızlı bir şekilde devam ediyor” diye konuştu.
YILDIRIM: “İHRACAT GERÇEKTE DAHA FAZLA”
GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, kentin hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe en fazla ihracat yapan 5. şehri olduğunu belirterek “TİM verilerine göre 2021 yılında 194,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Ancak gerçekte çok daha fazladır. Gerçekte diyorum çünkü fason üretim ile İstanbul’daki markalara gönderiyoruz. İstanbul üzerinden yapılan ihracatımız bu rakama dâhil değil. Süveter, kazak, hırka, yelekte, 1 milyon 738 bin 649 adet ile Türkiye’nin yüzde 45 üretim kapasitesine sahibiz. Yine 12 milyon 306 bin 600 çift çorap ile Türkiye’nin yaklaşık yüzde 100 üretim kapasitesi Gaziantep’te” diye konuştu.
GSO Başkanı Adnan Ünverdi, sektörün sorunlarını aşması için oda olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından İGE Genel Müdürü Kasım Akdeniz katılımcılara kurumun yapısı, çalışma mekanizması ve ihracatçının finansmana erişimi konusunda geliştirdikleri ürün ve hizmetler hakkında bir sunum gerçekleştirdi.
Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF):
Türkiye’nin istihdamında, üretiminde ve ihracatında öncü sektörleri olan tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabıda, sektörel ve bölgesel dernekleri temsil eden ve alanında ülkedeki tek üst çatı kuruluşu olan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF), 2007 yılında 11 derneğin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bugün itibariyle Türkiye genelinden 31 sektörel ve bölgesel dernek, 10 bine yakın üye firmayı temsil eden MHGF, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) çatısı altında yer alan en fazla üye derneğe sahip Federasyondur.
Bilgi için:
Abbas Baysal Özpınar / MHGF Kurumsal İletişim Yöneticisi
+90 546 231 5885 / a.ozpinar@mhgf.org.tr / mhgf@mhgf.org.tr / www.mhgf.org.tr