MHGF BAŞKANI HÜSEYİN ÖZTÜRK GÜVEN TAZELEDİ

MHGF BAŞKANI HÜSEYİN ÖZTÜRK GÜVEN TAZELEDİ

Tekstli, hazır giyim moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabı alanlarında 31 dernek ve 10 bine yakın firma ile Türkiye’nin en büyük bağımsız iş örgütü olan MHGF, 6. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan’ın da katılarak konuşma yaptığı genel kurulda Hüseyin Öztürk oy birliği ile yeniden başkan seçildi. 

Anodolu’da bölge koordinatörlükleri kurulacak

Genel kurulda konuşan MHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, hazır giyim sektörünün büyük şehirlerde sıkıştığını belirterek Federasyonun önümüzdeki dönemde Ege, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bölge koordinatörlükleri kuracaklarını belirterek, “"Hazır giyimde standart ürün üretiminin Anadolu'ya gitmesi, büyük şehirlerde ise daha niş, tasarım ve nitelikli ürünlerin kalması gerekiyor. 4-5 yıldır kanaat önderlerinin de katkısı ile bunu yapmaya çalışıyoruz. Diyarbakır gibi birçok Anadolu şehrinde ihtisas organize sanayi bölgeleri oluştu. Bu çok sevindirici bir gelişme. Çünkü bu, büyükşehirlerin standart ürünlerden arınması ve Anadolu’dan istihdam için büyükşehirlere göçün durdurulması demek. Bu aynı zamanda, büyükşehirlerin kısmen rahatlaması ve planlı kümelenmenin daha standartlara uygun hale gelmesini sağlamak demek. Bu kapsamda kapsayıcı toplantılar da yaparak Batı’nın bilgi birikimini Anadolu’ya işlemek istiyoruz. Buna yeni dönemde ağırlık vereceğiz. Anadolu’da rekabet eden şehirler değil, çözüm üreten partner şehirler oluşturmamız lazım” dedi.

"İşbirliği ve güçbirliğini artıracağız"

Sektörde aile şirketlerinin ağırlıkta olduğunu söyleyen MHGF Başkanı Öztürk, kurumsal ve çok ortaklı yapıya dönüşüm olması gerektiğine dikkat çekerek, “Ortaklık ve işbirliği, güç birliği projelerini artıracağız. Belki ortak bir Ar-Ge, ortak bir hammadde üretimi yapılabilir” diye konuştu. 

“AB’ye daha fazla ürün satmalıyız”

İhracat konusuna da değinen Öztürk, Avrupa Birliği’nin (AB) toplam ithalatında Türkiye’nin payının yüzde 11 gibi çok düşük düzeyde olduğunu belirterek “Avrupa’ya daha ağırlıklı ürün satan ülke haline gelmeliyiz. Bu konuda çok ciddi girişimlerimiz olacak” dedi. 

Cumhuriyet tarihi rekoru

TİM Başkanı İsmail Gülle ise haziran ayında, tarihi bir performans göstererek, 19 milyar 773 milyon dolarla, aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatının gerçekleştiğine dikkat çekerek “Son 12 ayda 199,6 milyar dolar ihracat ile yıllık ihracat hedefimizi şimdiden aştık. 2021’in ilk yarısında, 27 sektörümüzden 25’i, ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre artırmayı başardı. Türkiye’nin 2021 yılının ilk yarısında ihracatta yakaladığı bu başarılara, güçlü altyapısı, yüksek sektörel tecrübesi ile Türkiye’nin marka sektörleri arasında yer alan, tekstil sektörleri öncülük etti” diye konuştu. Gülle sözlerini şöyle sürdürdü:

Tekstilde yüzde 55, hazır giyimde yüzde 35 ihracat artışı

“Yılın ilk altı ayında ihracatını yüzde 55 artıran tekstil ve hammaddeleri sektörü, 4 milyar 866 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştığı üçüncü sektör olan Hazır giyim ve Konfeksiyon sektörü ise, yılın ilk altı ayında, geçen senenin aynı dönemine göre ihracatını yüzde 35 artırarak 9 milyar 437 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Yılın ilk yarısında 14 milyar 304 milyon dolar ihracata ulaşan tekstil sektörlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 13,6 oldu. Deri sektörümüz de yılın ilk altı ayında, yüzde 26’lık artışla 793 milyon dolarlık ihracata imza atarak, başarılı bir performans ortaya koydu. İnşallah, yıl sonunda üç sektörümüzün önemli destekleriyle, 200 milyar dolar ihracat hedefimizi aşacağız.”

“Kalıcı reformlara ihtiyaç var”

TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan da pandemi yılının özel şartları ile, ilk çeyrekte yakalanan yüzde 7’lik büyümenin sürdürülebilir olması için, yapılması gereken ödevler olduğuna dikkat çekerek, “Çift hanelerde gezen, enflasyon-faiz-kur sarmalı ile işsizlik ve özellikle genç işsizlik rakamları, yapısal sıkıntılarımızın devam ettiğini gösteriyor. Ülkemiz, “orta gelir tuzağı”na takılmanın kronikleşen sorunlarını yaşarken, pandemi ile sorunları daha da ağırlaşan bir ekonomik yapıyla karşı karşıyayız.  Enflasyon pahasına gelen, tüketim odaklı büyüme, istihdam yaratmadığı ve refah getirmediği gibi, yüksek faiz ortamı ile birlikte, üretim ve yatırım ortamında belirsizlikler de yaratıyor. İhracat rakamlarında rekor artışın birim maliyetlere de yansıması, yüksek teknoloji kullanan-markalı ürünler ile yüksek katma değer yaratmasını sağlamak için de yeni bir dönüşüm kaçınılmaz görünüyor” diye konuştu. 

Acilen yeni bir ekonomik programa ihtiyaç olduğunu söyleyen Turan, “Ülkemiz son 40 yılda, risklerini düşürmeye değil, faizi düşürmeye odaklandığı için, enflasyon dahil pek çok kronik sorununu çözemedi. Geçici çözümler değil, kalıcı reformlara ihtiyacımız olduğu açık" dedi.

Genel kurula, KOSGEB İstanbul İkitelli Şube Müdürü Tolga Erkan ve Türk Eximbank İstanbul Avrupa Yakası Şube Müdürü Coşkun Bal ile Türkiye’nin dört bir yanından Federasyon üyesi dernek başkanları da katıldı. 

 

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF):

Türkiye’nin istihdamında, üretiminde ve ihracatında öncü sektörleri olan tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabıda, sektörel ve bölgesel dernekleri temsil eden ve alanında ülkedeki tek üst çatı kuruluşu olan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF), 2007 yılında 11 derneğin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bugün itibariyle Türkiye genelinden 32 sektörel ve bölgesel dernek, 10 bine yakın üye firmayı temsil eden MHGF, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) çatısı altında yer alan en fazla üye derneğe sahip Federasyondur.

 

Bilgi için:

Abbas Baysal Özpınar / MHGF Kurumsal İletişim Yöneticisi

+90 546 231 5885 / a.ozpinar@mhgf.org.tr / mhgf@mhgf.org.tr / www.mhgf.org.tr

Devamı..
Moda ve hazır giyim sektörü sanal fuarda dünya ile buluşuyor

Moda ve hazır giyim sektörü sanal fuarda dünya ile buluşuyor

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) ile e-ihracat platformu globalpiyasa.com iş birliğiyle düzenlenen IF MODA EXPO Sanal Fuarı 8-11 Haziran 2021 tarihlerinde www.ifmodaexpo.com adresinde kapılarını açıyor. Fuar, özgün altyapısıyla hazır giyim, tekstil, moda, kumaş, saraciye, ayakkabı ve aksesuar firmaları ile dünyanın dört bir yanından uzman ziyaretçileri ve alım heyetlerini buluşturuyor. 

Bir yıl boyunca açık kalacak

IF MODA EXPO’ya 10’larca ülkeden 100’ün üzerinde büyük alım grubunun katılımını beklediklerini belirten MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, “Pandemi nedeniyle fuarlar ve uluslararası iş görüşmeleri gerçekleştirilemiyor. IF MODA EXPO ile bu engelleri aşmayı, toplamda 30 milyar dolar ihracata imza atan hazır giyim, tekstil, moda, kumaş, saraciye, ayakkabı ve aksesuar üreticilerimiz ile tüm dünyadan uzman ziyaretçileri sanal dünyada buluşturmayı amaçlıyoruz. 30 Nisan 2022’ye kadar açık kalacak fuarımıza katılan firmalar bir yıl boyunca stantlarına yeni ürün ekleme, istedikleri zaman değişiklik yapma olanağı bulabilecek. Ziyaretçi ise kullanıcı dostu arayüzü, gelişmiş filtreleme özellikleri ile kolayca istediği ürüne ve üreticiye ulaşabilecek, görüşme ve toplantılar yapabilecek. Sadece fuar süresince değil, sonrasında da B2B görüşmeler, ürün satışı, üretim fazlası stok satışı olanağı da sunuluyor” dedi. 

Sektörün geleceğine ışık tutan paneller

8 Haziran 2021 Salı günü saat 10.30’da MHGF Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın konuşmaları ile açılışı yapılacak IF MODA EXPO’da dört gün boyunca sektöre ve iş dünyasının geleceğine ışık tutacak paneller de yer alıyor. 8 Haziran Salı günü saat 10.30’daki açılış konuşmalarının hemen ardından saat 11.00’de “Dijitalleşen Yeni Dünya ve Türkiye’nin Dönüşümü”, 9 Haziran Çarşamba günü saat 11.00’de sektör başkanları ile uluslararası hazır giyim markalarının Türkiye temsilcilerinin konuşmacı olduğu “Pandemi Sonrası Hazır Giyim”, 10 Haziran Perşembe günü saat 11.00’de “Sürdürülebilir Doğal Boyalar ve Sanayi Uygulamalarından Örnekler”, 11 Haziran Cuma günü saat 11.00’de “Döngüsel Modanın Tasarım Yolu: İleri Dönüşüm” ve son olarak aynı gün saat 15.00’te “İşletmenizi ABD Pazarına Açın” başlıklı sanal paneller düzenleniyor. EGE TV’den de canlı yayınlanacak bu sanal söyleşiler fuar üzerindeki etkinlik ekranından ve sosyal medya kanallarından da canlı izlenebilecek ve konuşmacılara soru sorulabilecek. 

Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF):

Türkiye’nin istihdamında, üretiminde ve ihracatında öncü sektörleri olan tekstil, hazır giyim, moda, deri, deri konfeksiyon ve ayakkabıda, sektörel ve bölgesel dernekleri temsil eden ve alanında ülkedeki tek üst çatı kuruluşu olan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF), 2007 yılında 11 derneğin bir araya gelmesiyle kuruldu. Bugün itibariyle Türkiye genelinden 31 sektörel ve bölgesel dernek, 10 bine yakın üye firmayı temsil eden MHGF, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) çatısı altında yer alan en fazla üye derneğe sahip Federasyondur.

Bilgi için:

Abbas Baysal Özpınar / MHGF Kurumsal İletişim Müd.

+90 546 231 58 85 / a.ozpinar@mhgf.org.tr / mhgf@mhgf.org.tr / www.mhgf.org.tr

Devamı..
IF MODA EXPO Sanal Fuarı ile Sınırları Aşın!

IF MODA EXPO Sanal Fuarı ile Sınırları Aşın!

T.C. Ticaret Bakanlığı onaylı e-ihracat platformu globalpiyasa.com işbirliğiyle gerçekleşecek olan IF MODA EXPO Sanal Fuarı, yüzlerce firma ve binlerce ürünle 8-11 Haziran 2021 tarihlerinde dijital dünyada kapılarını açıyor. 

IF MODA EXPO Sanal Fuarı katılımcılara; kurulan dijital stantlarda ürünlerini sergileyecekleri, alıcılara ulaşacakları, ziyaretçilerle B2B görüşmeler yapacakları bir deneyim sunuyor. 

Panel ve konferanslar, sanal defileler, toplantı odalarıyla uzak ülkeleri yakın hale getiren, IF MODA EXPO’da T.C. Ekonomi Bakanlığının % 60 desteğiyle siz de yerinizi alın!

Tanıtım filmini izlemek içinhttps://www.youtube.com/watch?v=nCb178pE4KY

anal Fuar Alanı Adresiwww.ifmodaexpo.com

Ön kayıt için: https://anket.globalpiyasa.com/a/ifmodaexpo

Ekte sıkça sorulan soruların yanıtlarının yer aldığı broşürümüzü bulabilirsiniz. 

Daha ayrıntılı bilgi ve kayıt için lütfen arayın.: +90 541 782 36 65

Devamı..
Hüseyin Öztürk: "Tekstil ve hazır giyim Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayan, önünü açan, dünyaya Türkiye’yi tanıtan bir sektör"

Hüseyin Öztürk: "Tekstil ve hazır giyim Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayan, önünü açan, dünyaya Türkiye’yi tanıtan bir sektör"

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, (MHGF) Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON),  ve KOSGEB destekleriyle AKORT Fuarcılık tarafından organize edilen PENTEX 9. Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı açıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılış törenine, Vali Davut Gül, Milletvekilleri Nejat Koçer, Bayram Yılmazkaya, Muhittin Taşdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Reis Reisoğlu, Akort Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Akkaya ve çok sayıda davetli katıldı.

MODA VE HAZIR GİYİM FEDERASYONU BAŞKANI HÜSEYİN ÖZTÜRK

Açılışta konuşan Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk sektörün ülkemizdeki önemine işaret ederek, istihdam ağırlıklı çalışan sektörün, Türkiye’nin ihracatına katkı sağlayan, önünü açan, dünyaya Türkiye’yi tanıtan bir sektör olduğunu söyledi.

PENKON DERNEĞİ BAŞKANI REİS REİSOĞLU

Konfeksiyon ve hazır giyim sektörünün Gaziantep’in yükünü çeken en önemli sektörlerden birisi olduğunu kaydeden Penye, Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Reis Resioğlu ise “Bu noktada daha fazla reklam ve tanıtım yapmamız gerekiyor. Sektör emek yoğun bir sektör. Bu sektörümüzün sorunlarını çözmek, ileri noktalara taşımak, geliştirmek adına neler yapabiliriz bunları konuşmamız gerekiyor” diye konuştu.

VALİ DAVUT GÜL

Gaziantep’in fuarlar şehri olduğunu ifade eden Gaziantep Valisi Davut Gül, “Her ay önemli bir fuara ev sahipliği yapıyoruz. Bu fuarlarımızın düzenlenmesinde herkesin çok büyük emeği var. Burada en önemli olan unsur bu bayrağı çok daha yukarılara taşımak. Bu sektörde Gaziantep ve ülkemiz için gelecek var. Sektörün sorunlarını çözme noktasında bizim yapacağımız ne varsa yapmaya hazırız. Yine çözüm konusunda nereye gidilecekse beraber gideriz. Bu mekanizmaları harekete geçiririz. Bu fuarımıza yurtdışından alım heyetlerinin gelmiş olması da ayrı bir önem taşıyor. Emeği geçenleri kutluyor, katkı sunan herkesi tebrik ediyorum” dedi.

MİLLETVEKİLİ NEJAT KOÇER

Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün kentimiz ve ülkemiz ekonomisi için çok önemli olduğuna değinen AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de, Gaziantep’in fuarcılıkta geldiği noktaya vurgu yaparak, “Geçtiğimiz hafta içinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir toplantıda karşılaştık. 2019 yılında Gaziantep’in fuarcılıkta metrekare itibariyle ilk üçün içinde yer almasından dolayı beni tebrik etti. Bu iftihar edilecek bir şey. Gaziantep’in bu başarıyı elde etmesi çok önemli. Bu noktaya gelmemizde emek veren herkese çok teşekkür ediyorum İnşallah fuarcılıkta çok daha iyi noktalara geliriz.” diye konuştu.    

GSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ADNAN ÜNVERDİ

Şehitlerimize rahmet dileyerek konuşmasına başlayan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de, Gaziantep’in, birçok sektörde üretim payı açısından Türkiye’de ilk sırada yer aldığının altını çizdi.

 Adnan Ünverdi konuşmasında şunları dile getirdi:

Türkiye’nin ve Gaziantep’in lokomotif sektörlerinden olan tekstil sektörü ile penye ve konfeksiyon sektörlerinde de atacakları adımlarla katma değeri artırmayı hedeflediklerini kaydeden Ünverdi, “Ülkemiz; özellikle oluşturduğu istihdam, üretim ve ihracat kapasitesi ile dünyanın önde gelen tekstil üreticileri arasında yer alıyor. Şehrimizin de üretiminde, ihracatında, ekonomisinde, tekstil sektörünün önemli bir payı bulunuyor. Ülkemizden 2019 yılında 17 milyar 700 milyon 869 bin dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirilirken, Gaziantep’ten ise 153 milyon 432 bin dolarlık ihracat yapılmıştır. Tabii İstanbul’daki firmalar üzerinden yapılan ihracat bu rakamların dışındadır. Gaziantep’in hazır giyim ve konfeksiyon ihracatındaki payı yüzde 6 seviyesindedir. Bir an önce çaresinin bulunmasını dilediğimiz, Çin’de yaşanan Korona Virüsü nedeniyle de ihracatın yönü Türkiye’ye çevrilmiştir. Bu sebeple hazır giyim ve konfeksiyon ihtiyacı Türkiye’den ve dolayısıyla Gaziantep’ten karşılanacaktır.” ifadelerini kullandı.  

“Bu gelişmeler ışığında, özellikle hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki gücümüzü markalaşarak üçe, dörde katlayabiliriz. Bu potansiyele de sahibiz” diyen Ünverdi, şöyle konuştu:

 “Tasarım, moda konusunda Gaziantep trendleri belirleyen bir kent olabilir. Bunun için de Ar-ge ve tasarım konusuna daha çok eğilmeli, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz. Özellikle iç pazara yönelik çalışan penye sektörünün diğer ülkelere ihracat yapmalarını sağlamak, ihracatçı firmalarımızın da gücüne güç katmak hedefiyle Pentex Fuarı’mızın 9’uncusunu gerçekleştiriyoruz. Fuarımızın düzenlemesinde emeği geçen, Penye Konfeksiyon İmalat ve Hazır Giyim Derneği’ne, KOSGEB’e, Akort Fuarcılık yönetimine, yakın işbirliği içinde çalıştığımız tüm paydaşlarımıza, teşekkür ediyor, fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum.”

 AKORT FUARCILIK YÖNETİM KURULU ÜYESİ ORHAN AKKAYA

PENTEX Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nın, sektöründe ilk ve tek fuar olma özelliğini taşımaya devam ettiğini dile getiren AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya da, “Türkiye ihracatında itici güç olan ve ihracat katkısında otomotiv sektöründen sonra 2’nci sırada bulunan hazır giyim ve tekstil sektörü, ülkemizin kalkınmasında ve büyümesinde çok önemli bir misyona sahiptir. Bu bağlamda, yapılan sektörel fuarlar firmaların markalaşmasına ve yeni pazarlar bulmasına katkı sağlamaktadır. Bugün açılışını yaptığımız 110 katılımcı ve 300’e yakın markanın yer aldığı Pentex fuarımızda modanın en son trendleri ve en yeni koleksiyonlar sergilenecektir. Türkiye’mizin ve dünyanın çeşitli noktalarından gelen ziyaretçiler fuar süresince önemli ticari bağlantılar ve işbirlikleri gerçekleştirecektir. Gaziantep Sanayi Odası girişimleriyle, Ekonomi Bakanlığımızın destekleri ile kentimize getirilen Rus alım heyeti fuarımızda yer alan firma temsilcileri ile ikili görüşmeler yaparak,  işbirliği imkanlarını geliştirecektir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri stantları ziyaret ederek firma temsilcileriyle görüştü.  

-FUARDA İKİLİ İŞ GÖRÜŞMELERİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

PENTEX 9. Penye Tekstil ve Teknolojileri Fuarı’nda yabancı firmalarla fuara katılan firmalar arasında ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek. 

Fuarda, penye, konfeksiyon ürünleri, iplik lazer kesim, dijital baskı, penye ve dokuma makineleri gibi ürün ve teknolojileri sergileniyor.

Başta Gaziantep’ten olmak üzere Adana, Bursa, Denizli, İstanbul, Kahramanmaraş,  Kayseri ve Konya’dan firmaların katılacağı fuarda 110 katılımcı firma ile 300 marka yer alıyor.

Devamı..